Is mijn domeinnaam nog vrij?

Is mijn domeinnaam nog vrij?

Voordat jij je domeinnaam registreert wil je natuurlijk weten of je domeinnaam nog wel vrij is. Een domeinnaam moet namelijk uniek zijn en wanneer iemand anders jouw gekozen domeinnaam al in gebruik heeft, kan jij jouw gekozen domeinnaam niet meer gebruiken. Zo kunnen in een klap al jouw gemaakt plannen in het water vallen, zonder dat je bent begonnen. Dus, het is altijd zeer aan te raden om eerst een domeinnaam te reserveren voordat je allemaal wilde plannen maakt over hoe je het internet gaat veroveren.

Waar te checken?

Er zijn verschillende manieren om te controleren of jouw gekozen domeinnaam nog vrij is. Vaak als je kijkt bij een partij waarbij je jouw domeinnaam ook kunt registreren, is er een domeinnaam checker aanwezig. Hier kan je kosteloos controleren of jouw gekozen domeinnaam nog vrij is. Vaak kun je hier ook voor verschillende extensies controleren.

Naast de eerder genoemde partijen, kun je alle .nl domeinnamen controleren bij SIDN. Dit is de organisatie die de .nl domein beheert en alle registraties regelt. Wil je een .nl domeinnaam registreren kan je hier terecht voor het controleren of jouw domeinnaam nog vrij is en om je meteen te registreren.

Domeinnaam al bezet?

Denk je dat jouw domeinnaam al bezet is? Het zou heel goed kunnen dat jouw gekozen domeinnaam al bezet is. Vaak is er echter nog wel een manier om het domeinnaam alsnog te kunnen registreren met een andere extensie. Een extensie is het gedeelte dat achter jou domeinnaam staat. Voorbeelden hiervan zijn .nl en .com.

Wellicht is de .nl versie al bezet maar kan je jouw domeinnaam nog steeds registreren op de .com extensie. Het is dus zeer aan te raden om alle extensies na te lopen. Let er wel op dat je een bekende extensie gebruikt. Mensen vertrouwen onbekende extensies namelijk niet altijd en zullen daardoor niet snel jouw website bezoeken.

Tevens kan je altijd nog een domeinnaam gebruiken dat erg op je gewenste domeinnaam lijkt. Zo kun je bijvoorbeeld een meervoud gebruiken. Het kan goed zijn dat de meervoud nog wel vrij is.

Nog een laatste tip om jouw gewenste domeinnaam alsnog te kunnen registreren, is om contact op te zoeken met de beheerder van het domein. Vaak zijn domeinnamen niet in gebruik, waardoor je wellicht het domeinnaam kan overnemen van de beheerder. Zo kun je alsnog jouw domeinnaam gebruiken voor jouw website.

Domeinnaam vrij? Wees er dan snel bij voordat iemand jouw plekje inneemt. Niets is zo vervelend als het mislopen van een goede kans.

Geen reactie's

Geef een reactie